Полезно

Швейцария се превръща във гигаватов соларен пазар

Според предварителните данни от Swissolar, 2022 г. е била най-добрата година за внедряване на нови фотоволтаични системи в Швейцария с повече от 1000 MW инсталиран капацитет. Общият инсталиран слънчев капацитет в страната надхвърли 4,6 GW в края на декември.

Swissolar, швейцарска фотоволтаична организация, публикува предварителни данни за растежа на слънчевия сектор през 2022 г. Съобщава се, че за първи път нацията е инсталирала повече от 1 GW фотоволтаична енергия миналата година. Цифрите подкрепят информацията, предоставена от SolarPower Europe в проучването „Global Market Outlook“, което наскоро беше публикувано и разпространено на търговското изложение Intersolar в Мюнхен, Германия.

За разлика от това, Швейцария е инсталирала около 683 MW слънчева енергия през 2021 г. Това е третата поредна година, в която търсенето на фотоволтаична енергия се е повишило с повече от 40%, според Swissolar. В Швейцария вече са внедрени повече от 200 000 фотоволтаични системи, а общият им капацитет надхвърля 4,6 GW.

Swissolar очаква повече от 20% увеличение на фотоволтаичния пазар тази година. „Слънчевите компании успяха да постигнат рекорден растеж благодарение на високо ниво на мотивация, креативност и предприемачески дух“, каза управляващият директор на Swissolar Матиас Егли.

Източник: PV magazine