Полезно

Разработчик увеличава добива на двулицевия соларен модул с 6,4%, като използва мембрани

Solar Kapital, немска компания, има три фотоволтаични проекта в Гърция, които използват мембрани. Той твърди, че новият подход има сравнително бърз период на изплащане.

В своята слънчева ферма Lagkadas Solar Kapital съобщи, че са използвани около 2500 m2 от нейните мембрани. Модулите са били монтирани на тракери с една ос, които имат зададен наклон от 25 градуса и обикновено са на 1,5 метра над земята. Въпреки че резултатите варират в зависимост от интензивността на радиацията, измерванията, направени от юни 2022 г. до май 2023 г., показват средно увеличение на продукцията от 6,4% през годината.

Според бизнеса реалният добив на двата инвертора през това време е 1661 kWh на kW. Очаква се 4% по-нисък добив поради метеорологичните условия, което води до среден добив от 1730 kWh на kW, което бизнесът счита за изключително за района. С гарантирана изходна тарифа от €0,073 ($0,079/kWh), според Solar Kapital, периодът на изплащане на мембраната е по-кратък от 2,5 години.

Освен това бяха направени тестове на мембраните в слънчевия проект Kilkis, базиран на двуосов тракер на Solar Kapital. Измерванията показаха, че добивът на съоръжението и за двата инвертора се е увеличил с около 2,5%. Компанията изчисли периода на изплащане на мембраната на по-малко от една година, като взе предвид преференциална тарифа от €0,335/kWh, минимални изисквания за труд и геотекстил.

Въпреки това променливите разходи, свързани с производството на електроенергия, не са взети предвид в оценките за периода на изплащане. Съставът на почвата също е важен, тъй като неравният терен увеличава разходите за монтаж. Геотекстилът, който е поставен, се разваля с времето. Според инженерите на Solar Kapital прахът и факторите, свързани с времето, причиняват 20% годишно намаление на степента на отражение. В резултат на това допълнителните добиви на двустранните соларни модули намаляват.

Източник: renewableenergy.com